Bydelen ansatte ernæringsrådgiver Lars Magnus Ottersen, og valgte å løfte planleggingen av barnehagemenyen til bydelsnivå. 
 
Denne modellen innebærer at alle de 12 barnehagene har en matansvarlig som sammen med ernæringsrådgiver hvert kvartal kommer frem til en sesongmeny som skal benyttes av alle.
 
Dette systemet sikrer at alle får lik kvalitet på maten, noe som kan være en utjevnende faktor med tanke på sosiale forskjeller.

Frukt til smoothie (Foto:FUB)
(Foto:FUB)

Fire dager i uka

Barna på St. Hanshaugen får nøye planlagt varme og kalde retter, fisk og vegetarmat fire dager i uka. 

Valget om å ta bort kjøttet i varmretter bunner ned i miljøfokus og økonomi, samt tanken om at det er fint at alle kan spise fra samme gryte uavhengig av religion og livssyn. 

Menyen baseres seg på råvarer som er i sesong, og i tillegg er målet å bruke 50 % økologiske råvarer, da dette er et politisk mål i Oslo kommune. Bydelens barnehager har i dag en økologiandel på 37 % i gjennomsnitt. 
 
Barnehagene har også fokus på å redusere matsvinnet gjennom planlegging. 

Fruktservering på Barnehagedagen 2017
Fruktservering på Barnehagedagen 2017 (Foto: FUB)

Barna er med

I flere av barnehagene blir barna også inkludert i matlagingen. Ideen er å bruke mat og matlaging som en viktig pedagogisk arena, da matlaging kan være tidskrevende for de ansatte. 
 
Her er det er hav av muligheter og kun fantasien setter grenser for hva barna kan lære om mat, matkultur og jordbruk.

3000 måltider i barnehagen

Barn spiser opp til 3000 måltider i barnehagen i løpet av et barnehageliv og dette viser hvor stor påvirkning maten som serveres i barnehagen kan ha på helsa. Gode vaner dannes tidlig og kan vare livet ut. 
 
Derfor er det utrolig viktig at barnehagen som en av de største norske folkehelsearenaene går foran som et godt eksempel og serverer sunn og næringsrik mat, men også mat som er bra for miljøet. 

Grønnsaker foran barnehagebarn (Foto FUB)
(Foto: FUB)

Foreldre vil ha oppskrift

God mat i barnehagen kan også ha ringvirkninger i hjemmet. Flere foreldre har etterspurt oppskrifter til bruk hjemme, da maten som lages i barnehagen er rask å tilberede, men også billig og barnevennlig. Dette kan føre til at hele familier får utvidet reportaret sitt til nye smaker og råvarer. 

I dag er prosjektet inne i ordinær drift og følges opp av ernæringsrådgiver samt matansvarlige i de respektive barnehagene. 
 
Takk til tidligere ernæringsrådgiver i bydel St.Hanshaugen, Lars Magnus Ottersen, for denne teksten. Bildene er FUBs egne og er ikke tatt fra det omtalte prosjektet.

Her er den nye nasjonale retningslinjen for kosthold i barnehagen fra Helsedirektoratet, desember 2018. FUB har vært i referansegruppe for dette arbeidet.