Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Dialogmodellen

Dialogmodellen mot mobbing i barnehagen

Dialogmodellen er en nettbasert ressurs og et verktøy alle barnehager kan ta i bruk i arbeidet mot mobbing som også inkluderer foreldrene. Modellen er utarbeidet av Ingrid Lund, professor i spesialpedagogikk ved Universitetet i Agder m.fl.

Ingrid Lund t.v., Tove Flack og Frode Restad

Mobbing - kva er rett definisjon?

Korleis skal ein definere mobbing? Og korleis vil ulik ordbruk og forståing slå ut i praksis? Dei to forskarane Tove Flack og Ingrid Lund møttes for å greie ut om sine to heilt ulike syn på eit seminar i regi av Partnerskap mot mobbing 9. mai.

Full sal mobbeseminar Arendal

Lett å fraskrive seg ansvar for mobbing i barnehagen

Stort engasjement og fullsatt sal da ”Mobbing i barnehagen – et felles ansvar” var tema på Arendalsuka i regi av Partnerskap mot mobbing torsdag. Mobbing som er resultat av barnets læringsmiljø og en lovfestet rett til et godt miljø i barnehagen var viktige tema

glade barn, fellesskap

Mobbing i barnehagen

Helt siden Foreldreutvalget for barnehager ble opprettet i 2010, har mange foreldre henvendt seg for å få råd og veiledning om barn som ikke trives i barnehagen. Felles for mange av sakene er at barnehagene ikke tar det på alvor til tross for foreldrenes iherdige forsøk på å få hjelp. FUB mener at begrepet mobbing er like aktuelt i barnehage som i skole.

Erna Solberg og partnerne signerer

Signerte Partnerskap mot mobbing

I dag signerte lederne av Foreldreutvalget for barnehager (FUB) og Foreldreutvalget for grunnopplæringen (FUG) et nytt Partnerskap mot mobbing 2016–2020. Det skjedde på Marienlyst skole i Oslo med statsministeren i spissen.

Hele Barnet - prosjektgruppen

Vaksne bagatelliserer mobbing i barnehagen

Minst eit barn pr. barnehage opplever utestenging frå leik. Men kvar fjerde vaksen tek ikkje dette på alvor. - Det er svært bekymringsfullt, seier FUB-leiar Marie Skinstad-Jansen. Hvis ikkje dei vaksne trur på det, vil dei heller ikkje kunne gripe inn.

Lederne i FUB og FUG samtaler

Mobbing skjer i barnehagen

Både ansatte, foreldre og barna selv bekrefter at mobbing skjer i barnehagen. Dette går fram av funn fra prosjektet Hele barnet hele løpet (2013-2015) . FUG og FUB har vært delaktige i prosjektet.

Jente bader i sjøen_Hele barnet

"Hele barnet hele løpet" - mobbing i barnehagen

”Hele barnet hele løpet" – mobbing i barnehagen er navnet på et samarbeidsprosjekt FUG og FUB har hatt med blant annet Universitetet i Agder (UiA) siden 2013. I desember 2015 ble helt ny forskning om mobbing i barnehagen offentliggjort som følge av dette.

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - EngelskSpråk Sami - Samisk